سال 1384 و به دنبال کشتار بیرحمانه تعدادی از هموطنانمان در منطقه تاسوکی در جاده زاهدان به زابل، نام عبدالمالک ریگی و گروه تروریست و جنایتکار وی مطرح شد. از همان زمان به بعد این گروهک جنایتکار که از حمایت آمریکا برخوردار است، هر چند وقت یک بار با عملیاتی تروریستی، امنیت جنوب شرق کشور را با مشکل روبهرو کرده است.
سال 1385 این گروهک تروریستی با انفجار بمبی در مسیر اتوبوس کارکنان سپاه باعث شهادت جمعی از آن عزیزان شد.
از دیگر عملیاتهای تروریستی این گروهک، انفجار مسجد علی ابن ابیطالب(ع) در آستانه انتخابات ریاست جمهوری بود که بیش از 20 نفر از هممیهنانمان در آنجا به شهادت رسیدند.
در طول این سالها و در دوران فعالیت این گروهک، همواره اخباری رسمی و غیررسمی از حمایتهای آمریکا از عبدالمالک ریگی منتشر شده است و مصاحبههایی که وی با تلویزیون صدای آمریکا انجام میدهد، میتواند مؤید ارتباط وی با برخی مسوولان آمریکا باشد.
یک روز پس از حادثه تروریستی منطقه پیشین استان سیستان و بلوچستان نیز سردار محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه از به دست آمدن اطلاعاتی خبر داد که دلالت بر حمایت سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، انگلیس و پاکستان از عبدالمالک ریگی دارد.
عاشق حسین، مدیر رادیو پشتو برونمرزی صداوسیما در گفتگو با «جامجم» دلایل انجام چنین حمایتهایی از گروهکهای تروریستی را توضیح داده است:
آمریکا و انگلیس چه بهرهای از اقدامات گروههای تروریستی نظیر طالبان و گروه ریگی میبرند؟
شما میدانید که القاعده و طالبان در حقیقت ساخته و پرداخته سازمانهای اطلاعاتی پاکستان، انگلیس، آمریکا، عربستان و تا حدودی امارات عربی متحده است. سال 1997 خانم بینظیر بوتو، نخستوزیر وقت پاکستان که در انگلیس در تبعید به سر میبرد، در مصاحبهای به دست داشتن در تشکیل پدیده طالبان اعتراف کرد و گفت: ما در شکلگیری این پدیده، تنها نبودیم. وی افزود: ما در این قضیه، نقش مجری را داشتیم و آمریکا و انگلیس خط و برنامه دادند و عربستان سعودی نیز برای این تشکیلات از نظر مالی هزینه میکرد. البته آمریکا به خاطر ادعاهای واهی حقوق بشر نمیتوانست طالبان را به رسمیت بشناسد، اما 3 کشور عربستان، امارات و پاکستان در آن زمان، رژیم طالبان را به رسمیت شناختند.
در حال حاضر نیز که رژیم طالبان سقوط کرده است، کشورهای عربستان و امارات، همچنان با سران طالبان در ارتباطند و هر زمانی که سران طالبان با ماموران سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و انگلیس، جلسهای برگزار میکنند، این جلسات یا در عربستان یا در امارات یا در کویته پاکستان برگزار میشود.
آیا حمایت از گروه تروریستی که به سرکردگی عبدالمالک ریگی فعالیت میکند، در ادامه همین سیاستها صورت میگیرد؟
این کشورها به این نتیجه رسیدهاند که باید گروههایی شبیه طالبان در دیگر کشورها و مناطق همچون آسیای میانه تشکیل شود. آنها در ایران نیز گروهی تروریستی را با عنوان جندالله و به سرکردگی عبدالمالک ریگی تشکیل دادند. عربستان هزینههای مالی این گروهک را تامین میکند، آمریکا و انگلیس به آنها خط میدهند و پاکستان نیز به آنها مکان داده است. الان هم عوامل این گروهک تروریستی در استان بلوچستان پاکستان مستقر است و در کراچی نیز پایگاه دارند. عبدالمالک ریگی با شبکه مافیای بینالمللی در ارتباط است و سازمان اطلاعات پاکستان (ISI) از گروهک عبدالمالک ریگی حمایت و محافظت میکند و اعضای این گروهک براحتی و با حمایتISI در کراچی و کشورهای عربستان و امارات تردد میکنند.
کشور پاکستان همواره آسیبهای فراوانی از عملیاتهای تروریستی دیده است. حمایت این کشور از گروههای تروریستی را چگونه میتوان توجیه کرد؟
ما در پاکستان 2 حکومت داریم؛ یکی حکومت پشت پرده و دیگر حکومت روی پرده. حکومت روی پرده عبارت است از همین رئیسجمهور و نخستوزیر و سایر مسوولان رسمی کشور پاکستان که ما میشناسیم؛ اما اینها از خودشان چیزی ندارند.
اصل حکومت در پشت پرده و دستISI و ارتش است. اینها یکسری برنامههای دیگری هم دارند، مثلا عوامل افراطیISI یکسری تفکرات افراطی وهابی و سلفی دارند و با همکاری طالبان و القاعده، به فکر تشکیل یک امارت بزرگ در کل منطقه هستند.
شما به حمایت برخی افراطیون سازمان اطلاعات ارتش پاکستان از گروهک تروریستی ریگی اشاره کردید. با توجه به این که این گروهک عملیاتهای تروریستی خود را در ایران اجرا میکند، این عوامل ارتش پاکستان چه سودی از این مساله میبرند؟
آمریکا و انگلیس از این حوادث یک هدف را دنبال میکنند و افراطیون پاکستان یک هدف را. آمریکا و انگلیس به دنبال این هستند که کل منطقه را ناامن کنند. بر همین اساس میبینیم که عراق و افغانستان را ناامن و پاکستان را با یک جنگ داخلی روبهرو کردهاند. تنها کشوری که در حال حاضر از نظر امنیت و ثبات، حرف اول را میزند، جمهوری اسلامی ایران است و آمریکا و انگلیس چنین مسالهای را برنمیتابند و میخواهند به نوعی، ایران را نیز دچار ناامنی داخلی کنند. گروهک تروریستی جندالله نیز با همین هدف تشکیل شده است.
آمریکا و انگلیس از ناامن کردن ایران به دنبال این هستند که ایران را تحت فشار قرار دهند تا در زمینههای دیگر از جمله فلسطین و انرژی هستهای، تسلیم خواستههای غرب شود.
نیروهای افراطی پاکستان نیز از بروز این حوادث در پی این هستند که ایران را تابع سیاستهای شوم خودشان کنند. بخصوص پاکستان در مورد روابط با هند بسیار حساس است و در حالی که این کشور را به عنوان یک دشمن میداند، نمیتواند قبول کند ایران با هند روابط دوستانهای داشته باشد.