آیتالله محمدتقی مصباحیزدی چهارشنبه شب در سخنرانی درس اخلاق خود در دفتر مقام معظم رهبری در قم در تشریح موضوع فتنه گفت: فتنه به روشهای مختلفی بیان میشود، گاهی فتنهها به شعار و موضوع دین مطرح میشود و گاهی این شعارها آهنگ مادی به خود میگیرد.
وی ادامه داد: باید در موضوع فتنه وظایف خود را بشناسیم و بدانیم که در چه جایگاهی قرار داریم و با هدایتهای خود فتنهها را به پایان برسانیم.
عضو مجلس خبرگان رهبری ابرازداشت: در موضوع فتنه کسانی همیشه در اجتماع هستند که فقط مردم را به خطا دعوت میکنند و قابل هدایت نیز نیستند، که قران کریم نیز آنها را تفسیر کرده به کسانی که بر گردن آن غول انداخته شده و نه تنها گردن بلکه همه جوارح آنها را گرفته است.
وی با بیان اینکه این افراد نیز همانند آدمی هستند و فعالیت میکنند ادامه داد: این افراد شاخ ندارند و نقش خود را ایفا میکنند و ساده اندیشی است اگر فکر کنیم اینها تلاشی ندارند.
آیتالله مصباح یزدی با بیان اینکه این افراد عاملان اصلی هستند و طبق نظر قرآن قابل هدایت نیستند ابراز داشت: این افراد به هیچ عنوان قابل هدایت نخواهند بود و با نصیحت و نامه نوشتن و... قابل اصلاح نیستند.
وی به دسته دوم فتنه گران اشاره کرد و ادامه داد: این دسته افرادی هستند که دنبال پول و منافع دنیوی هستند و نمونه آنها ارازل و اوباش است.
عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: این افراد می خواهند پولی بگیرند و صدایی راه انداخته و زندگی کنند.
آیت الله مصباح یزدی گفت: این افراد اگر از عوامل کار باشند و فریب نخورده باشند و دنبال پول حلال باشند، میتوانند اصلاح شوند، اما در صورت حرفهای بودن و دنبال مال حلال نبودن کار برای آنها بی فایده است.
وی افزود: عامل سوم نیز کسانی هستند که سوء نیت ندارند و بیبصیرتند و نمیدانند که کی و کجا باید سخن بگویند و فکر میکنند باید بعضی حرفها را بزنند که این سخن آنها به نفع کفار و دشمنان تمام میشود.
آیتالله مصباح یزدی تاکید کرد: این افراد فکر میکنند که کار خوبی انجام میدهند، اما غافل از این هستند که آب را در آسیای دشمن میریزند. این افراد چه بدانند و چه ندانند، ضررشان با کسانی که نمیدانند برابر است و به جامعه اسلامی ضرر میزنند.
وی گفت: این افراد فکر میکنند به وظیفه شرعی خود عمل میکنند، اما نمیدانند که تیشه به ریشه اسلام میزنند.
عضو مجلس خبرگان رهبری تاکید کرد: در برابر این گروه باید با راه صحیح و زبان نرم و بیان استدلالی آنها را متوجه کنیم و بگویم که شما اشتباه میکنید و بد فهمیدید و به چه اندازه اثر کند به عوامل مختلفی بستگی دارد. شاید این افراد دارای تیتر و عنوانی هم باشند اما باید به آنها تذکر داد و بیان استدلالی داشت.
وی با اشاره به افرادی که در معرض فتنه، فتنه گران هستند هشدارداد: از عمده مخاطبین ما کسانی هستند که در معرض فتنه، فتنهگران بوده و باید مراقب بود و کمک کرد.
آیتالله مصباح یزدی ادامه داد: باید انگیزه و مشکل آنها را بفهمیم تا بتوانیم کمک کنیم؛ تا نفهمیم انگیزه و درد و مشکل آنها چیست، نمیتوانیم موضع روشنی بگیریم.
وی گفت: وظیفه ما این است که جلوی فتنه گرانی که به دام نیفتاده اند را بگیرم و دولت نیز با مسائل شرعی و قانونی در برابر کسانی که بر علیه کشور اقدامات فیزیکی انجام میدهند، ایستادگی میکند.
عضو مجلس خبرگان رهبری منشا این مسائل را ندانستن حقیقت و ابهام و یا تمایلات نفسانی که با حق نمیسازد برشمرد و گفت: طبیعی است که باید روشنگری و افشاگری کرد تا معلوم شود حق چیست؟ در ابتدا باید افشاگری و ارشاد کرد و در گام بعد با مواضع قانونی طبق آداب اسلامی در برابر آنها ایستادگی کرد که این نیز کار دولت است.
وی با بیان اینکه ارشاد دیگران کار کوچک و سادهای نیست بیان داشت: ارشاد دیگران را نباید کار کوچکی بشماریم و بگوییم عیسی به دین خود و موسی به دین خود، باید این موضوع افشاگری و هدایتگری را جز مسئولیت خود بدانیم.
رئیس موسسه امام خمینی افزود: برنامه ریزان فرهنگی باید در این راستا تلاش کنند و با کارهای فرهنگی اجازه گسترش فتنه را ندهند.
آیتالله مصباح یزدی واجبترین کارها را انجام کارهای ایجابی دانست و گفت: در برابر شبهات آنها باید پاسخگو باشیم، اما کسانی را باید تربیت کنیم که بتوانند پاسخ دهند و جوابی دهند که قابل فهم و قانع کننده باشد و همگان متوجه آن شوند.