بسم الله الرحمن الرحیم
1.تبعیت در تقلید
برخی از مردم فکر می کنند همسر و فرزندان در عمل به فتوای مرجع تقلید باید تابع سرپرست خانواده باشند؛در حالی که در تقلید تبعیت لازم نیست و هر کدام از اعضای خانواده باید از مجتهدی که برتر تشخیص داده است تقلید کند
2.سن بلوغ
طبق فتوای بسیاری از مراجع عظام تقلید،سن بلوغ برای دختران تمام شدن 9سال قمری و برای پسران15سال قمری است.باتوجه به اینکه هر سال قمری برابر با 354 روز و 6ساعت می باشد ودر نتیجه از هر سال شمسی10 روز و 18 ساعت کوچکتر است سن بلوغ دختران طبق سال شمسی8سال و 8ماه و20 روز و سن بلوغ پسران14سال و 6ماه و 15 روز می باشد.
3.نجاست موش
بعضی از مردم موش زنده را نجس می دانند،در حالیکه موش از حیوانات نجس نیست و مانند گربه و خرگوش است که فقط مرده و فضله اش نجس می باشد.پس اگر موش زنده وارد غذا شود و بیرون آید، غذا پاک ولی آلوده است.
4.نجاست استفراغ
برخی از مردم فکر می کنند قی-استفراغ-نجس است.در حالیکه استفراغ مطلقا پاک است و فرقی بین استفراغ کودک و بزرگسال نمی باشد.
5.باز گذاشتن شیرآب
بسیاری از مردم در بین وضو گرفتن،شیر آب را باز می گذارند به گمان اینکه آب روی آن وضو را باطل می کند،در حالیکه پیش از تمام شدن شستن دست چپ اشکال ندارد شیر آب را ببندیم.
6.جوهرخودکار
بسیاری از مردم تصور می کنندجوهر خودکار ولو به مقدار کم رنگ مانع وضو است و چه بسا افرادی که وضو و نماز خود را اعاده می کنند در حالیکه رنگ خودکار در صورتیکه جرم نداشته باشد مانع وضو نیست.
7.هفت قدم
برخی از مردم فکر می کننددر بین وضو اگر بیش از 7قدم راه بروند و بعد مسح بکشند وضویشان باطل میشود،در حالیکه اندازه معینی برای راه رفتن در وضو وارد نشده است و فقط یاید موالات(پی در پی بودن) اعمال وضومحفوظ باشد.بنابراین اگر شخصی بعد از شستن صورت و دست ها مقداری هم راه برود وضویش صحیح است حتی اگر بیش ار 7قدم باشد.
8.چهار انگشت بالای آرنج
گاهی افراد میگویند هنگام شستن دست ها در وضوباید 4انگشت بالاتر از آرنج را شست در حالیکه آنچه در رساله ها آمده است چنین است:وضو گیرنده برای آنکه یقین کندآرنج خود را کاملا شسته است باید مقداری بالاتر از آرنج رانیز بشوید.پس چنانچه وضو گیرنده یک انگشت بالاتر از آرنج خود را بشوید و یقین کند که که آرنج را بطور کامل شسته است وضوی او صحیح است
9.باورهای غلط نسبت به غسل
بسیاری از مردم برداشت های غلطی نسبت به غسل دارند مانند:اگر در حین غسل دست به بدن نکشند غسلشان صحیح نیست،باید غسل را رو به قبله انجام دهند،باید بدن قبل از غسل خشک باشد،باید کارهای غسل پی در پی باشد.
10.توقف در زیارتگاه ها
برخی از مردم فکر می کنند،توقف فرد ناپاک در زیارتگاه های غیر معصومین اشکال دارد،در حالیکه فقط در زیارتگاه معصومین و مساجد اشکال دارد.
11.اقامه در نمازها
نمازهای مستحبی اذان و اقامه ندارد و اقامه برای نمازهای واجب مستحب است و آنقدر اهمیت دارد که مراجع تقلید میفر مایند میتوان قبل از رکوع رکعت اول نماز را شکست ابتدا اقامه گفت و سپس نماز را آغاز کرد اما بسیاری نمازگزاران اقامه نماز را نمی گویند.
12.نیت مافی الذمه
نیت نماز در نظر بسیاری از مردم یا ادا است و یا قضا،در حالیکه گاهی باید نماز را به نیت "مافی الذمه" خواند مثلا کسی که نماز مغرب و عشاء را تا نصف شب شرعی نخوانده بنا بر احتیاط واجب،باید تا قبل از اذان صبح بدون اینکه نیت قضا یا ادا کند به جا آورد و یا کسی که برای نماز صبح بیدار شده و نمی داند آفتاب طلوع کرده یا نه باید نماز صبح را به نیت ما فی الذمه بخواند.
13.جهر و اخفات
یکی از احکام قرائت نماز بلند خواندن حمد و سوره در نماز صبح و مغرب و عشاء و آهسته خواندن آن در نماز های ظهر و عصر توسط آقایان است که برخی از افراد آن را به غلط آهسته یا بلند میخوانند.
14.رساندن مقصود
بسیار اتفاق می افتد که برادر یا خواهری که در وسط نماز میخواهد کسی رامتوجه خود سازد یا مطلبی متذکر شود یابچه ای را از خطر دور سازد در این شرایط گاهی ذکری را مانند الله اکبر را بلند میگویند در حالی که برخی از مراجع مانند حضرت امام ره آنرا صحیح نمی دانند و صحیح آنرا ذکر خود نماز میدانند که باید بلندتر به قصد ذکر گفته شود. البته با دست زدن به دیوار یا پایاسرفه کردن هم میتوان چیزی رابه دیگری فهماند.
15.نماز مستحبی و جماعت
بسیاری از مردم فکر می کنند میتوان نماز مستحبی را به جماعت خواند مانند نماز دهه اول ماه ذی الحجه یا غفیله و...،در حالیکه نماز مستحبی را نمی توان به جماعت خواند مگر نماز باران که مانند نماز عید فطر برگزار میشود. از طرفی نماز آیات را که میتوان به جماعت خواند به جماعت نمی خوانند!
16.ذکر مطلق
گاه به نظر میرسد که ذکر مطلق در نماز ،کلام بیجا محسوب میشود و نماز باطل است. در حالیکه ذکر و دعا در تمام حالات نماز به قصد ذکر مطلق،بی اشکال است
17.نماز راننده
بسیاری از افراد فکر می کنند راننده نمازش کامل است و شرط و شروطی ندارد،در حالیکه راننده در صورتی نمازش کامل است که راننده برون شهری و شغلش سفر باشد نه اینکه اسمش راننده باشد یا گاهی سفر خارج از شهر داشته باشد.
18.محل اقامت
خیلی از مردم در هر مکانی که زندگی می کنندآنجا را وطن خود می پندارند اگرچه آنجا مستاجر یا مامور باشند هرچند سالها،در حالیکه شرط وطن،خانه داشتن یا محل زندگی موقت نیست بلکه جایی است که انسان برای همیشه محل زندگی خود قرار داده است.
19.نماز ادا
گاهی تصور میشود که اگر نیمی از یک نماز در خارج از وقت ادا شود نماز قضاء است،در حالیکه اگر یک رکعت از نماز هم در وقت خوانده شود آن نماز ادا است.البته جایز نیست عمداو بدون عذر تاخیر شود.
20.جواب سلام
گرچه سلام کردن مستحب است،ولی جواب سلام واجب است.حتی اگر بچه ای به نماز گزار سلام کند،در حالیکه برخی از نمازگزاران به این مساله توجه ندارند.
21.جدا خواندن نمازها
از عادات مردم این است که نماز ظهر و عصر،و مغرب و عشاء را باهم میخوانند و کسی که جداجدا میخواند مناسب نمی دانند در حالیکه مناسب است نمازهای یومیه را بجای سه وقت در پنج وقت بخوانند.
22.نماز با چادر مشکی
برخی از مردم فکر می کنند نماز خواندن با چادر مشکی کراهت دارد،در حالیکه آنچه مکروه است برای نماز گزار لباس مشکی است و عبا و کساء از آن استثناءشده است که چادر مشکی هم به منزله عباست برای زنان.
23.نماز با صورت آرایش کرده
برخی از خانم ها فکر می کنندنماز خواندن با صورت آرایش کرده صحیح نیست.در حالیکه اگر آرایش مانع از رسیدن پوست پیشانی بر مهر نباشد اشکال ندارد.
24.اجیر شدن برای نماز میت
برخی فکر می کنند نماز استیجاری را فقط باید مردها انجام دهند،در حالیکه هم مرد میتواند اجیر شود و هم زن ولیکن در بلند و خواندن و آهسته خواندن نماز باید به تکلیف خود عمل نماید.
25.گم شدن مهر در نماز
هرگاه به هر دلیلی مهر در نماز از جلوی نماز گزار دور شود بنا بر نظر بسیاری از مراجع تقلید باید به ترتیب ذیل رفتار نماید:1-اگر چیزی که سجده بر آن صحیح است داشته باشد مثل تکه کاغذ باید برآن سجده کند2-چنانچه چیزی نداشته باشد و وقت نماز هم تنگ نباشد باید نماز را بشکند و دوباره نماز خود را با مهربخواند3-اگر وقت نماز تنگ باشدبطوریکه پیدا کردن مهر موجب قضای نمازش میشود باید بر لباسش اگر از جنس پنبه یا کتان باشد سجده نماید4-اگر لباسش از جنس دیگری غیر از کتان و پنبه باشد یاید بر آن سجده نماید5-چنانچه آن هم میسر نباسد بر پشت دست خود سجده نماید6-اگر آن هم میسر نباشد باید بر چیز معدنی مانند انگشتر عقیق سجده نماید.نکته قابل توجه آنکه در صورتیکه وقت نماز وسعت دارد ونمازگزار چیزی برای سجده ندارد اگر مهر در فاصله یک یا دو قدمی اش باشد با رعایت جهت قبله و نگفتن ذکر نماز به طرف مهر حرکت کند و سپس نمازش را ادامه دهد.
26.ذکر در حال حرکت
برخی از مراجع همچون حضرت امام ره میفرمایند:بدن نماز گزار حتی هنگام گفتن ذکرهای مستحب غیر از بحول الله باید آرام و بی حرکت باشدبه گونه ای که اگر نماز گزار در حال حرکت بدن، ذکر بگوید مثلا هنگام رفتن به رکوع یا سجده ،تکبیر های مستحب را به قصد ذکر محل بگوید باید نماز را دوباره بخواند ولی اگر به قصد استحباب نه ذکر محل اگر بگوید نمازش صحیح است.
27.سبقت بر امام جماعت
بسیار دیده میشود بعضی از مامومین جلوتر از امام جماعت به رکوع یا سجده میروند در حالیکه صحیح نیست،ماموم باید افعال نماز رابا امام جماعت یا کمی بعداز امام جماعت بجا آورد و اگر عمدا پیش از امام یا مدتی بعد از امام بجا آوردمعصیت کرده ولی نمازش صحیح است.
28.حذف سوره
مردم در هر شرایطی سوره را در نماز میخوانند در حالیکه در تنگی وقت و شرایط اضطراری نباید سوره خوانده شود
29.رکوع یا سجده ناقص
بسیاری از افراد ، رکوع و سجده خود را به درستی انجام نمی دهند ودر حالیکه بدنشان آرام نگرفته ذکر رکوع و سجده را شروع و تمام نکرده بر میخیزند،در حالیکه چنین نمازی، باطل است.