بازی دوگانه محمد خاتمی که از یک طرف خود را در مجموعه نظام تعریف و بر حرکت در چهارچوب قانون اساسی تاکید میکند و از یکسو خود را حامی هنجارشکنان، قانونشکنان وعوامل اصلی و پیاده نظام پنجهافکنان بر چهره نظام در فتنه سال 88 نشان میدهد تا از چشم ضدانقلاب و اپوزیسیون نیفتد، ظاهرا این بار به در بسته خورده است.
روز دوشنبه سایت جهان، خبری را به نقل از سایت کلمه (سایت رسمی میرحسین موسوی) منتشر کرد که قابل تامل بود در این خبر آمده بود: سیدمحمد خاتمی در دیدار تعدادی از فعالان سیاسی و فرهنگی با توجه به وضعیت نابسامان اصلاحطلبان اعلام کرد که «اگر میرحسین موسوی معذرتخواهی نماید برای همه بهتر است واین میتواند فتح بابی باشد برای تحقق آرمانهای اصلاحطلبان»
در این خبرهمچنین به نقل از خاتمی آورده بود که «این معذرتخواهی هرچند ممکن است برای مهندس موسوی ناخوشایند باشد اما اوضاع فعلی اقتضا میکند که برخی افراد قربانی شوند تا به بدنه اصلی جنبش اصلاحات صدمه وارد نشود»
سایت کلمه فقط به سخنان خاتمی اکتفا نمیکند و پاسخ تند و دور از عرف خانم رهنورد را خطاب به خاتمی در ادامه میآورد و میگوید: « مهندس موسوی عقبنشینی نخواهد کرد و اگر سیدمحمد خاتمی به فکر جنبش اصلاحات است، از خود نیز باید بگذرد و خود را باید فدا کند»
هنوزکاملا مشخص نیست با چه هدفی این خبر انعکاس یافته و اینکه آیا اشتباه دستاندرکاران این سایت بود که اختلافات فاحش بین عوامل اصلی فتنه را رسانهای کردهاند یا اینکه هدف خاصی از این خبر در ذهنشان بوده که برای مخاطب ممکن است واضح نباشد. هر چند این خبر فقط دقایقی روی سایت کلمه بیشتر نماند و پس از چند دقیقه از صفحه سایت حذف شد که احتمالا تحت فشارهای بیرونی صورت گرفته است اما همین امر تا حدودی نشان دهنده اوج اختلافات میان این افراد است.
درباره این خبر و حواشی آن چند گزاره قابل بیان است که در ذیل میآید:
اولین نکته صحت یا عدم صحت این خبر است چرا که انتشار سخنان خاتمی علیه موسوی درسایت رسمی میرحسین غیرمتعارف مینماید. در نگاه اول ممکن است عدهای آن را شایعهسازی رسانههای حامی نظام برای اختلافافکنی میان سران فتنه تعبیر کنند اما وقتی عکس خبر سایت موسوی در خبر ضمیمه شده است جای انکار آن وجود نخواهد داشت.
دومین نکته تحلیل این موضع گیری خاتمی است. طی چند ماه گذشته خاتمی هرازگاهی در محافل اصلاحطلبان سعی دارد وضعیت نابسامان این جبهه را به موسوی و کروبی نسبت دهد و خود را تنها ناجی این کشتی نشسته در گل معرفی کند. همانگونه که از کلمات خاتمی پیداست وی از آنجا که میداند موسوی دیگر یک مهره سوخته بیشتر نیست سعی دارد با وادار کردن وی به عذرخواهی از نظام، راه حامیان فتنه را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری هموار کند که البته شرط آن «قربانی شدن موسوی از نگاه خاتمی» است چرا که با عذرخواهی موسوی، سایر افراد اصلاحطلب و حامیان موسوی در انتخابات نیز به «عمل مشابهی» روی خواهند آورد و بدین ترتیب «تاکتیکی دستهجمعی» برای حفظ خود در قدرت را بر خواهند گزید.
نکته بعد نوع واکنش رهنورد به این موضع خاتمی است. وی با تندی به خاتمی خواستار این میشود که به جای موسوی، خاتمی باید فدا شود. احتمالا منظور رهنورد ازفدا شدن خاتمی عبور اصلاحطلبان از خاتمی و منزوی کردن رئیس دولت اصلاحات بدلیل مواضع دوپهلوی او است که به نظر رهنورد باعث خواهد شد اصلاح طلبان در حمایت از مواضع ضدانقلابی همسرش منسجم تر خواهند شد.
چهارمین نکته علت انتشار آن توسط سایت موسوی است که باید گفت: به نظر میرسد سایت مذکور با انعکاس این خبر و جواب تند رهنورد سعی کرده با حمله به خاتمی وی را تهدید کند که دست از تخریب موسوی در محافل خصوصی و عمومی بازدارد و این پیام را به وی رسانده که در صورت تخطئه موسوی با حملات تندتر از سوی آنان مواجه خواهد شد.
در یک جمله باید گفت نتیجهای که از این خبر میتوان گرفت اینکه دوگانه «یا من میآیم یا میرحسین» در قبل از انتخابات اکنون به «یا با من باشید یا میرحسین» تغییر یافته است و جبهه داخل و خارج حامی این افراد ناچارند یکی از این دو موضع یعنی عذرخواهی و باقی ماندن در قدرت یا ایستادن مقابل نظام را انتخاب کنند و دیگری را طرد کنند.