با سپری شدن هفته دولت ، باز هم مروری خواهیم کرد بر آخرین برخورد آقا با دولت دهم در دیدار سالیانه دولتی ها در هفته دولت با امام خامنه ای...
دیدار هرساله آقا با دولتیان، در راستی و صداقت و بی پردگی است، و معمولا آقا هم نقاط قوت و هم نقاط ضعف را گوشزد می کنند، هم توصیه هایی دارند و هم انتقاداتی می کنند که توجه به این چهارچوب، خط تحلیلی ما را نسبت به دولت مشخص می کند. با یک بازنویسی ساده به صحبت های آقا توجه کنیم:
نقاط قوت و مثبت:
1. شعارهاى دولت نهم و دهم شعارهائى بود و هست که این شعارها براى مردم مؤمن ما جاذبه دارد؛ مثلاً عدالتخواهى، یا استکبارستیزى، یا سادهزیستى و مقابلهى با منش اشرافیگرى، یا مقابلهى با ویژهخوارى و سوء استفادهى از ارتباطات در مسائل اقتصادى و غیر اقتصادى، یا خدمترسانى صادقانه.
2. ایستادگی شما در مقابل مظاهر استکبار امروزی در جهان، موجب عزت آفرینی است.
3. دولت نشان داده که اهل خطرپذیرى و وارد شدن در میدانهاى کار و با همهى وجود کار کردن و وارد میدان شدن است؛
نقاط ضعف:
1. عدم برگزاری جلسه با نخبگان حوزوی و دانشگاهی از سوی اعضای هیئت دولت
2. هدفمندی یارانه ها که یک بند از طرح تحول اقتصادی است اجرا شده، البته من در زمینهى کمک به تولید سؤال دارم. حالا آقایان در گزارش گفتند؛ لیکن آن چیزى که مصوبهى قانونى بود براى کمک به تولید، تحقق پیدا نکرده. باید به تولید کمک کنید.
توصیه های راهبردی
1. از شعارهای اصلی خود که همان شعارهای انقلاب اسلامی است و مردم با این شعارها، این دولت را انتخاب کردند دست برندارید. مراقب باشید در روشها، در اظهارات، در نوع برخورد، در نوع عملکرد، از این شعارها تجاوزى صورت نگیرد.
2. گزارش ها بصورت مستند، منطقی و متکی به آمار بوسیله هر یک از وزیران مربوط باشد.
3. با نخبگان حوزوی و دانشگاهی جلسات متعدد و منظم داشته باشید و به انتقادات و پیشنهادهایشان توجه کنید و مطمئن باشید که در بین هرقصد و غرضی، حرفهای مفیدی هم وجود دارد، گزارش های دولت را به صورت مستند و با آمار برای ایشان بگویید.
4. کار را براى خدا بکنید. نه اینکه چون مردم دوست دارند، این کار را بکنید؛
5. نقاط قوّت را براى مردم بیان کنید، نقاط ضعف خودتان را هم بیان کنید؛ این مهم است و تاثیر می گذارد، صریح بگویید که این کار را نتوانستید، (مطمئن باشید مردم انصاف دارند).
6. در برابر انتقاد، رویکرد مخاصمه نداشته باشید. اینجور نباشد که شما بگوئید چون به دولت حمله میکنند، چون انتقاد مغرضانه میکنند، پس ما هم بایستى اینجورى برخورد کنیم؛ نه، تبیین کنید. بله، تبیین کار لازمى است. راه تبیین هم همین است که در جلسات عمومى با مردم، بیان کنید، روشن کنید؛
7. برای انجام کارها اولویت بندی داشته باشید که شعارها و وعده ها محقق شود که وقتی وعده ها محقق شود توقعات مردم به ایمان و اعتقاد تبدیل می شود.
8. آمارهاى شما، آمارهاى مقایسهاى با دولت های قبلی است - که خیلى هم خوب و بجاست – اما یکى از مقایسهها این باشد: مقایسهى بین آنچه که گفتهاید انجام میدهید و آنچه که تا حالا توانستهاید انجام دهید. درصد در بیاورید، ببینیم چه جورى است.
9. جهاد اقتصادی را با معیشت مردم، سند چشم انداز و جنگ اقتصادی دشمنان تنظیم کنید.
10. قسمت های مهم طرح تحول باید در همین دولت شروع شود.
11. در زمینهى سیاستهاى واردات، یک بازنگرى جدى بکنید؛ بخصوص در کالاهائى که ما مزیت تولیدى داریم؛ چه صنعتى، چه کشاورزى. از نگاه بخشى به واردات - که حالا هر بخش دولتى طبق نیازهاى خودش دنبال واردات برود - حتماً پرهیز شود.
12. در زمینهى فرهنگ، دچار رودربایستى نشوید. در همهى شعبههاى فرهنگى - چه در موضوع کتاب، چه در کارهاى هنرى، چه در مؤسسات فرهنگى - جهتگیرىها را انقلابى و اسلامى قرار بدهید. اولویتها را در اینجا هم ملاحظه کنید، چون منابع بالاخره محدود است.
13. با این همه کارى که دولت دارد، سعى کنید دچار حاشیهسازىهاى مسئلهدار نشوید.
14. باید در ترویج و تعمیق زبان فارسی بعنوان زبان ملی ایرانیان کار شود.
15. اگر به ایرانی بودن تاکید دارید به ایران بعد از اسلام توجه کنید که خیلی درخشانتر از ایران قبل از اسلام است.
16. مسئلهى همکارى قوا را حل کنید. من هم غالباً به قوا سفارش میکنم؛ اما حالا شما که قوهى مجریه هستید و اینجا حضور دارید، به شما باید سفارش کنم. هرچه میتوانید، در آن جاهائى که میشود کوتاه آمد، کوتاه بیائید؛ چه اشکالى دارد؟ آنجائى که میشود تبیین کرد، تبیین کنید. آنجائى که میشود با ایجاد ارتباطات دوستانه، مسئله را حل کرد، اینجورى حل کنید.
البته نسبت میان نقاط ضعف با توصیه های راهبردی را تحلیل نمی کنم، اما در همین 16 توصیه نقاط منفی مثل: حاشیه سازی های دولت، عدم توجه به مسائل فرهنگی، تزلزل در ایستادگی به شعارهای انقلابی و ... مشاهده می شود.
حال با توجه به این 16 توصیه امام، مطالبه های امت از دولت مشخص شد.
این قسمت هم خواندنی است، چون امام خامنه ای یک فرمان حماسی صادر می کند:
«امروز دشمنان نظام اسلامى و دشمنان ملت ایران از ابزار اقتصادى دارند علیه ما استفاده میکنند، که نمونهاش همین تحریمهائى است که گفته شد. البته لازم است من تشکر کنم از این مجموعهاى که در مقابل تحریمها کار میکنند. از همهى روشهاى درست و منطقى و زیرکانه و عاقلانه باید استفاده کرد و استفاده کنید. تحریمها را خنثى کنید. تدبیر دشمنِ هیکلمند و لیکن در واقع کمزور را خنثى کنید. وقتى که ما این حجم عظیمِ ظاهرىِ نظامى و اقتصادى استکبار را در مقابل خودمان مشاهده میکنیم، انسان به یاد گربهى کارتون «تام و جرى» مىافتد! تحرکش زیاد و هاى و هویش زیاد و حجمش بزرگ، اما نتیجهى کارش نه آنچنان که خودش انتظار دارد یا بینندگان انتظار دارند. واقعاً همین جورى است. این به زیرکى شما بستگى دارد.»