با توجه به ماهگرفتگی شامگاه شنبه 19 آذر ماه ، تمام افرادی که از ماهگرفتگی اطلاع پیدا کنند اگر در منطقهای باشند که آن ماهگرفتگی قابل رؤیت است، نماز آیات بر آنها واجب میشود.
وقت خواندن این نماز از زمان شروع ماهگرفتگی تا نقطه بازشدن ماهگرفتگی می باشد. از زمانی که ماهگرفتگی شروع میشود تا زمانی که به نهایت میرسد، این نماز باید با نیت ادا خوانده شود؛ اما از هنگامی که ماه گرفتگی شروع به بازشدن میکند تا پایانماه گرفتگی نماز آیات باید با نیت مافیالذمه خوانده شود و پس از ماه گرفتگی باید با نیت قضا خوانده شود.
نماز آیات همچون نماز صبح دو رکعت است با این تفاوت که در نماز آیات پنج رکوع در رکعت اول و پنج رکوع در رکعت دوم خوانده میشود که در بین رکوعها هم میتوان پنج حمد و پنج سوره خوانده شود و هم میتوان به شیوه مختصر، سورهای از قرآن را بدون قرائت حمد، به پنج بخش تقسیم کرد؛ البته نباید سوره سجده دار قرائت شود.
طبق نظر مرجع تقلید شیعیان جهان حضرت امام خامنه ای : گفتن «بسم الله الرحمن الرحیم» برای رفتن به رکوع کفایت نمیکند؛ بنابراین باید برای اولین رکوع و یا ششمین رکوع، بخشی از سوره نیز قرائت شود.
قابل ذکر است ، این نماز اذان و اقامه ندارد؛ اما پیش از رکوع دوم، چهارم، ششم، هشتم و دهم؛ خواندن قنوت مستحب است؛ همچنین مستحب است انسان این نماز را طولانی اقامه کند و تا پایان ماهگرفتگی نیز به ذکر و دعا مشغول شود.
مستحب است این نماز به جماعت خوانده شود که مأمومین باید غیر از حمد و سوره بقیه اذکار را قرائت کنند.
گفتنی است، گرفت کلی ماه در ساعت 18 و 27 دقیقه و 24 ثانیه و گرفتگی جزئی در ساعت 19 و 47 دقیقه و 58 ثانیه پایان میباید.
مطالب فوق خلاصه ای از مصاحبه حجت الاسلام فلاح زاده با سایت بعثه مقام معظم رهبری در حج و زیارت می باشد.