مذاکرات تیم مذاکره کننده ایرانی و نمایندگان کشورهای 1+5، روز شنبه در 2 دور چند ساعته به میزبانی استانبول ترکیه برگزار شد.
آنچنان که در پایان این مذاکرات اعلام شد، گویا توافقات مثبتی میان 2 طرف حاصل شده است؛ توافقاتی که البته حاکی از کوتاه آمدن گروه 1+5 از برخی ادعاهای غیرقانونی اش و پذیرش برخی حقوق مشروع و قانونی ملت ایران است.
همچنین ایران و گروه 1+5 برای برگزاری دور جدید مذاکرات در پایتخت عراق توافق کرده اند.در گفتگوهای امشب به چند توافق دست یافتیم
به گزارش خبرگزاری ها، سعید جلیلی لحظاتی پس از پایان دور دوم مذاکرات در یک کنفرانس مطبوعاتی در استانبول با تاکید مجدد بر موضع جمهوری اسلامی ایران در ” اشتون: ما اطمینان یافتیم که ایران جدی است. ما همچنین به دنبال این هستیم که ایران به الزامات بین المللی پایبند باشد. ایران باید حق برخورداری از برنامه هسته ای صلح آمیز را داشته باشد. “
خصوص ضرورت عاری شدن منطقه خاورمیانه ” اشتون: ما اطمینان یافتیم که ایران جدی است. ما همچنین به دنبال این هستیم که ایران به الزامات بین المللی پایبند باشد. ایران باید حق برخورداری از برنامه هسته ای صلح آمیز را داشته باشد. “ از سلاحهای هسته ای یاد شهدای
هسته ای کشورمان را گرامی داشت.
جلیلی گفت : در گفتگوهای امشب به چند توافق دست یافتیم، اولا ما اعلام کردیم با توجه به رفتارهای غلط در گذشته، رفتارهای آینده باید در جهت جلب اعتماد ملت ایران باشد.
زمان و مکان دور بعدی مذاکرات
وی گفت : قرار شد اجلاس بعدی ما در بغداد، در سوم خرداد ماه باشد، قرار گذاشتیم وارد یک فرایند سازنده و مثبت برای همکاریهای جامع و پایدار در طیفی از موضوعات مورد علاقه دو طرف شویم.
هرگونه همکاری فقط بر مبنای ان پی تی
جلیلی خاطر نشان کرد : همچنین توافق کردیم هرگونه همکاری باید بر مبنای ان پی تی باشد.
باید اعتماد ملت ایران را جلب کنند
مذاکره کننده ارشد هسته ای جمهوری اسلامی ایران در ادامه اظهار داشت : ملت ما خواهان حقوق مشروع خود در چارچوب معاهده ان پی تی از جمله غنی سازی اورانیوم است.
وی افزود : آنچه اهمیت دارد این است که در روند همکاریها باید اعتماد ملت ایران جلب شود .
تاکید بر فتوای مقام معظم رهبری
جلیلی خاطر نشان کرد : گرایشهای طرف مقابل در نشست امروز، تاکیدی بر ” حق ایران برای داشتن فعالیتهای صلحآمیز هستهیی را به رسمیت میشناسیم و در عین حال معتقدیم ایران باید گامهای عملی برای اعتمادسازی بردارد. “
همکاری و نشانه ای مثبت است و همکاری با ملت ایران باید به دور از هرگونه ” حق ایران برای داشتن فعالیتهای صلحآمیز هستهیی را به رسمیت میشناسیم و در عین حال معتقدیم ایران باید گامهای عملی برای اعتمادسازی بردارد. “
تهدید و زورگویی باشد و ایران آمادگی خود را بر این اساس اعلام کرده است.
مذاکره کننده ارشد هسته ای کشورمان در نشست استانبول، فتوای مقام معظم رهبری در خصوص تحریم تولید سلاح هسته ای را تاکیدی بر ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای کشورمان دانست.
هرگز از برنامه هسته ای صلح آمیز خود دست نمی کشیم
وی با مثبت ارزیابی کردن فضای مذاکرات استانبول و طرح مسائل مهم در این نشست تصریح کرد ایران هرگز از برنامه هسته ای صلح آمیز خود دست برنخواهد داشت.
جلیلی گفت : در نشست امروز به فتوای آیت الله خامنه ای مقام معظم رهبری در خصوص تحریم تولید سلاحهای هسته ای اشاره کردم که با استقبال مذاکره کنندگان روبرو شد.
وی خاطر نشان کرد : هر گونه همکاری در آینده باید بر مبنای اعتماد متقابل با ایران باشد و معاهده منع گسترش سلاحهای هسته ای باید اساس همکاری میان ایران و 1+5 باشد.
مذاکرات استانبول مثبت و سازنده بود
جلیلی با تاکید بر اینکه مذاکرات استانبول مثبت و سازنده بود، تصریح کرد : ایران ” جلیلی با مثبت ارزیابی کردن فضای مذاکرات استانبول و طرح مسائل مهم در این نشست تصریح کرد ایران هرگز از برنامه هسته ای صلح آمیز خود دست برنخواهد داشت. “
تاکید کرد برنامه هسته ای اش صرفا برای اهداف صلح آمیز است ” جلیلی با مثبت ارزیابی کردن فضای مذاکرات استانبول و طرح مسائل مهم در این نشست تصریح کرد ایران هرگز از برنامه هسته ای صلح آمیز خود دست برنخواهد داشت. “ که همواره بر این
مسئله تاکید کرده است.
محورهای دور بعدی مشخص نشده است
وی با تاکید بر ضرورت احترام به حقوق مشروع ایران و اینکه این مسئله باید اساس هرگونه مذاکره ای باشد، در خصوص نشست بغداد اعلام کرد مسائل و محورهایی که در دور بعدی گفتگوها مطرح خواهد شد، مشخص نشده است.
اشمیت و باقری مامور تدوین پیشنویس همکاریها
وی با بیان اینکه به آقای باقری و خانم اشمیت مأموریت داده شده که برای اجلاس سوم خرداد در بغداد پیشنویسی را برای چارچوب همکاریها تدوین کنند، یادآور شد: پس از تدوین این پیش نویس، همکاریهای متقابل شروع خواهد شد و امیدواریم شاهد گامهای مثبتی در این زمینه باشیم.
سه محور اساسی برای همکاری
جلیلی با بیان اینکه ملت ایران با گسترش سلاحهای هسته ای مخالف است، خاطر نشان کرد سه محور اساسی برای همکاری میان طرفین وجود دارد مسئله اول نابودی سلاحهای هسته ای، محور دوم، منع گسترش سلاحهای هسته ای و محور سوم استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای است .
تهدیدهای سابق تکرار نشد
” ایران توانمندیهای بالایی در زمینه غنی سازی برای رفع نیازهای خود به ویژه در زمینه پزشکی دارد، همبستگی ملی که در انتخابات اخیر مجلس نمایان شد و دستاوردهای بزرگ علمی دانشمندان زمینه بزرگی برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرد. “
مذاکره کننده ارشد هسته ” ایران توانمندیهای بالایی در زمینه غنی سازی برای رفع نیازهای خود به ویژه در زمینه پزشکی دارد، همبستگی ملی که در انتخابات اخیر مجلس نمایان شد و دستاوردهای بزرگ علمی دانشمندان زمینه بزرگی برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرد. “ ای کشورمان خاطر نشان کرد : تهدیدهای سابق تکرار
نشد و طرف مقابل، درخواست مشخصی مطرح نکرد.
علت نرم شدن لحن غربی ها
جلیلی علت نرم شدن لحن غربی ها در مقابل جمهوری اسلامی ایران در نشست استانبول را به همبستگی عظیم ملی در انتخابات اخیر مجلس شورای اسلامی ایران و دستاوردهای بزرگ کشورمان در زمینه علمی نسبت داد و گفت ایران توانمندیهای بالایی در زمینه غنی سازی برای رفع نیازهای خود به ویژه در زمینه پزشکی دارد، همبستگی ملی که در انتخابات اخیر مجلس نمایان شد و دستاوردهای بزرگ علمی دانشمندان زمینه بزرگی برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرد.
وی درباره دور بعدی مذاکرات در بغداد تاکید کرد به محورهایی که در این نشست بررسی خواهد شد، پرداخته نشد.
علت انتخاب بغداد به عنوان میزبان بعدی
جلیلی درباره علت انتخاب بغداد به عنوان میزبان بعدی اظهار داشت : عراق کشوری مهم است، اخیرا نشست مهمی با موفقیت در بغداد (نشست سران عرب) برگزار شد، روند سیاسی مستمر است و بغداد به این دلیل انتخاب شد.
وی گفت : وقتی ایران غنی سازی را انجام داد، برای رفع نیازهای هزاران بیمار انجام شد، ایران از آژانس در این زمینه کمک خواست ولی اعتنایی نشد، به همین ” جلیلی با بیان اینکه به آقای باقری و خانم اشمیت مأموریت داده شده که برای اجلاس سوم خرداد در بغداد پیشنویسی را برای چارچوب همکاریها تدوین کنند، یادآور شد: پس از تدوین این پیش نویس، همکاریهای متقابل شروع خواهد شد و امیدواریم شاهد گامهای مثبتی در این زمینه باشیم. “
سبب دانشمندان ایران، این گام مهم را در خصوص پزشکی و ” جلیلی با بیان اینکه به آقای باقری و خانم اشمیت مأموریت داده شده که برای اجلاس سوم خرداد در بغداد پیشنویسی را برای چارچوب همکاریها تدوین کنند، یادآور شد: پس از تدوین این پیش نویس، همکاریهای متقابل شروع خواهد شد و امیدواریم شاهد گامهای مثبتی در این زمینه باشیم. “ نیازهای پزشکی
برداشتند.
جلیلی در پایان از میزبانی ترکیه تشکر کرد.
فعالیت هستهای ایران میتواند ادامه پیدا کند
از سوی دیگر، نماینده گروه 1+5 در مذاکرات با ایران پس از پایان مذاکرات "استانبول 2" بر ادامه مذاکرات 1+5 با ایران براساس معاهده ان.پی.تی و شناسایی حق ایران برای داشتن انرژی صلحآمیز هستهای براساس این معاهده تاکید کرد.
کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از اتمام مذاکرات یک روزه استانبول در جمع خبرنگاران گفت: حق ایران برای داشتن فعالیتهای صلحآمیز هستهای را به رسمیت میشناسیم و در عین حال معتقدیم ایران باید گامهای عملی برای اعتمادسازی بردارد.
او اعلام کرد که دو طرف توافق کردند مذاکرات بعدی سوم خرداد در بغداد برگزار شود.
اشتون اضافه کرد: فعالیت هستهای ایران میتواند ادامه پیدا کند.
اطمینان یافتیم که ایران جدی است
وی افزود: ما اطمینان یافتیم که ایران جدی است. ما همچنین به دنبال این هستیم که ایران به الزامات بین المللی پایبند باشد. ایران باید حق برخورداری از برنامه هسته ای صلح آمیز را داشته باشد.
نماینده گروه 1+5 در مذاکرات با ایران گفت: ما معتقدیم باید قدمهایمان رو به جلو باشد و همچنین مشخص باشد میخواهیم به کجا برویم. ما در این موضوع جدی هستیم.
توافق کردیم مذاکرات براساس ان.پی.تی دنبال شود
وی همچنین خاطرنشان کرد: این مذاکرات سازنده و مفید بود و توافق کردیم مذاکرات براساس ان.پی.تی دنبال شود.
اشتون در پایان از ترکیه به عنوان کشور میزبان این مذاکرات قدردانی کرد.