به بهانه آغاز به کار مجلس جدید و مطالبات مردم از نمایندگان منتخب
امروز هفته نامه صبح صادق را مرور می کردم مطلب بسیار جالبی رادرآن دیدم که به شرح زیر برای شما خوانندگان وبلاگ نقل می نمایم:
مقدمه:
مجلس شورای اسلامی به عنوان رکن اصلی قانونگذاری در نظام جمهوری اسلامی از اهمیت ویژه ای برخوردار است به گونه ای که معمار بزرگ انقلاب از آن با عناوینی چون؛ «نماد و مرکز قدرت مردم»، «خانه مردم»، «رأس امور» و... یاد می کردند. مقام معظم رهبری نیز مجلس را «مظهر مردم سالاری دینی»، «تهیه کننده نرم افزار حرکت کشور» و «قوه مفکره کشور» نامیده اند که همه اینها نشان از اهمیت و جایگاه بالای مجلس دارد؛ در این بین، مجلس نهم از جهات دیگری نیز دارای اهمیت است و واجد ویژگی هایی است که فقط مختص به این مجلس است. انتخابات مجلس نهم در شرایطی برگزار شد که بسیاری از کارشناسان داخلی و خارجی بر اهمیت ویژه آن در شرایط آن روز اذعان داشته اند؛ چراکه اولین انتخابات پس از فتنه 88 بود؛ از این رو، بسیاری معتقد بودند تعداد شرکت کنندگان در این انتخابات در خوشبینانه ترین حالت بین 30 تا 40 درصد خواهد بود. از سویی، دشمنان داخلی و خارجی با تلاش گسترده و با کوبیدن بر طبل تحریم انتخابات، درصدد القای یأس و به تبع آن کاهش مشارکت مردم در این انتخابات بودند که بحمدالله حضور گسترده مردم (64 درصد) هم بر گمانه زنی های آن کارشناسان خط بطلان کشید و هم توطئه دشمنان را در کاهش میزان مشارکت مردم خنثی کرد. حال مجلس آماده آغاز فعالیت خود است و 7 خرداد فعالیت رسمی خود را آغاز خواهد کرد، به این مناسبت، نوشتار حاضر در پی آن است که با ذکر برخی شاخص ها و ویژگی های مهم و منحصر به فرد و بیان اولویت های مهم مجلس نهم زمینه شکل گیری چشم انداز لازم برای حرکت مجلس در مسیر توسعه و پیشرفت ملی و خدمت به مردم در چهار سال آینده را آماده کند. چهار سالی که در چشم بر هم زدنی خواهد گذشت و مردم در پایان این دوره، درباره نمایندگان آن قضاوت خواهند کرد، همچنانکه در دوره های قبلی مجلس چنین کردند.
شاخص ها و ویژگی های مجلس نهم
همان گونه که پیش تر نیز اشاره شد، مجلس نهم به لحاظ شکل گیری و وضعیت کشور یکی از منحصر به فردترین مجالس بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است. انتخابات مجلس نهم به لحاظ آرایش سیاسی و صف بندی های انتخاباتی و رقابتی یکی از متکثرترین دوره های مجلس بود و به لحاظ شرایط و مقتضیات زمانی، برگزاری آن نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار بود. به گونه ای که بنا بر آمار، بیش از 110 شبکه ماهواره ای در جهان در برنامه و حرکتی هماهنگ و منسجم خط تحریم انتخابات و تبلیغ بر حضور کم رنگ و القای یأس در مردم را دنبال می کردند. بنا بر آمار دیگری، بیش از 30 تیم خرابکار که برای اخلال در روند انتخابات تجهیز شده بودند در تهران و دیگر شهرهای ایران در این زمان دستگیر شدند و چندین بمب خنثی گردید. در کنار این توطئه های گسترده و تأمل برانگیز دشمن، که نسبت به دوره های گذشته انتخابات از حجم بیشتری برخودار بود. آرای مردم در این دوره از انتخابات نیز آرایی معنادار بود، به گونه ای که برخی چهره های مهم و شاخص سیاسی و حزبی از هر دو جناح اصول گرا و اصلاح طلب از راهیابی به این مجلس بازماندند. نکته جالب دیگر، راه نیافتن نزدیک به 200 نفر از نمایندگان مجلس هشتم در مجلس نهم بود که این مسئله، یک رکورد در انتخابات مجلس تاکنون بوده است. از سویی، برخی از چهره های شاخص و مهم که در انتخابات گذشته در همان مرحله اول و با آرای بالا وارد مجلس می شدند، در این دوره، به ویژه در تهران به دور دوم رفتند. افرادی چون باهنر، مطهری، توکلی و...
مجلس نهم رکوردهای جالب دیگری را نیز شکست. رکوردهایی چون، مشارکت 46 درصدی مردم در انتخابات مجلس در دور اول و حضور دو برابری مردم تهران در دور دوم انتخابات نسبت به گذشته که برای اولین بار اتفاق افتاد. یکی دیگر از ویژگی های این دوره از انتخابات مجلس، عدم راهیابی بسیاری از نمایندگان اصلاح طلب به مجلس و در عوض پیروزی قاطع اصولگرایان در آن بود که این نیز در نوع خود یک رکورد محسوب می شد. در مجموع، مجلس نهم، مجلس ارزشی و انقلابی است که امید بسیار می رود با توجه به این ویژگی های منحصر به فرد، در خدمت رسانی به مردم و نظام نیز منحصر به فردترین مجلس پس از انقلاب باشد. مردم وظیفه خود را در انتخابات به خوبی به انجام رساندند و انتظار دارند نمایندگان منتخب شان نیز در چهار سال آتی، وظیفه خود را به نحو احسن در قبال نظام و مردم به انجام رسانند و اقدامات و اولویت هایی را در دستور کار و طرح و قانونگذارهای خود قرار دهند که منافع نظام و ملت را در پی داشته باشد و با پرهیز از هرگونه جنجال و حاشیه سازی های بی خاصیت، توان و انرژی خود را بر رفع مشکلات و معضلات کشور مصروف دارند.
اولویت های کاری مجلس نهم
آغاز به کار مجلس نهم با اجرایی شدن شعار دهه چهارم انقلاب که به نام «دهه پیشرفت و عدالت» از سوی مقام معظم رهبری نامیده شده است، می تواند شروعی خوب ،خوش یمن و مبارک برای نمایندگان مجلس در راستای خدمت به نظام و مردم باشد. عدم راهیابی 200 نماینده مجلس هشتم به مجلس جدید زنگ خطر و هشداری است برای نمایندگان مجلس نهم که مردم گرچه امروز اینان را برگزیده اند؛ اما اگر طی چهار سال آینده حرکت و قدمی در راستای منافع مردم و نظام برندارند در پایان این دوره، انتقام سختی از آنان خواهند گرفت! گرچه مجلس هشتم در کل، خدمات قابل توجهی داشته؛ اما برخی اقدامات حاشیه ساز و جنجالی آن، سبب شد که مردم بسیاری از نمایندگان آن را کنار گذاشته و یا در دور دوم و با آرای کمتر انتخاب کردند. از این رو، این مسئله می تواند برای منتخبان امروز مجلس نهم در آینده نیز اتفاق بیفتد. پس نمایندگان بایستی با دانستن قدر اعتماد مردم به خودشان، در این دوره از انتخابات، تمام ذکر و فکر و قدم خود را در راستای خدمت رسانی بهتر و در راستای پیشرفت بیشتر جمهوری اسلامی صرف کنند و انرژی خود را صرف قیل و قال ها و اقدامات حاشیه ای نکنند. به عبارتی، گرچه یکی از اقدامات مهم مجلس، نظارت بر دیگر قواست؛ اما نباید این مسئله، باعث درگیر ساختن کشور به مسائل حاشیه ای و دور ماندن آنان از مسائل اصلی شود. در اینجا، چند اولویت مهم مجلس نهم را که می تواند به پیشرفت و توسعه بیشتر کشور و نظام بینجامد، برمی شماریم:
1- حوزه داخلی
الف) وضع قوانینی برای پیشرفت اقتصادی، ایجاد اشتغال و حمایت از تولید ملی
با توجه به اینکه دهه چهارم، دهه پیشرفت و عدالت نامگذاری شده و امسال نیز از سوی مقام معظم رهبری، سال «تولید ملی، کار و سرمایه ایرانی» نامیده شده است. از این رو، نمایندگان منتخب مردم بایستی با ارائه طرح های کارشناسانه و تخصصی و تصویب قوانین متقن در این دوره از خدمت خود، کشور را به سوی پیشرفت و توسعه در لوای عدالت و تولید ملی سوق دهند و با حمایت از کار و تولید ایرانی، روند توسعه و پیشرفت ایران را بیش از پیش ارتقا دهند. در این میان، همکاری و همفکری با دیگر قوا به ویژه قوه مجریه می تواند بسیار راهگشا باشد. مجلس بایستی با تصویب قوانین کارآمد در بحث تولید، اشتغال، تجارت، سرمایه گذاری خارجی و... روند پیشرفت نظام اسلامی را تسهیل کند و با وضع قوانین راهگشا، ضمن دور زدن تحریم ها، اشتغال و اقتصاد ایران را بهبود بخشد و این انجام نخواهد گرفت، مگر با همکاری همه دستگاه ها با یکدیگر. نقش مجلس در وضع چنین قوانینی، بسیار حساس و با اهمیت است. قطعاً آنچه روند کارها را تسهیل و بهبود می بخشد تصویب قوانین درست، کارشناسانه و متقن است که این موضوع، فقط از مجلس کارآمد برمی آید.
ب) نظارت مستمر و دقیق بر دستگاه های اجرایی و پرهیز از حواشی
یکی دیگر از وظایف مهم مجلس که نشان از رأس امور بودن آن است، نظارت مستمر و دقیق و کارشناسانه بر دیگر قوا و از جمله خود مجلس است. مجلس با نظارت و کنترل بر دیگر دستگاه ها، می تواند جلوی برخی از قانون گریزی ها، فسادهای اداری، مالی، کم کاری ها و... دیگر دستگاه ها، به ویژه قوه مجریه را بگیرد. قطعاً نظارت درست و صحیح، مورد قبول دیگر دستگاه ها نیز هست. مجلس در این راستا، با وضع قوانین و مقررات دقیق، در عین تسهیل روند انجام امور و اقدامات دستگاه های اجرایی و قضایی، می تواند نفوذ ورود مفسدان اقتصادی را نیز سد کند. مجلس با نظارت بر دولت و برنامه های اجرایی آن می تواند در پیشرفت کارها و اقدامات آن نقش مهمی بازی کند؛ اما یک نکته مهم و اساسی در این بحث وجود دارد و آن اینکه، نمایندگان نباید به بهانه نظارت و کنترل دستگاه ها، احیاناً خدای نکرده، قصد مچ گیری و حاشیه سازی و سیاست بازی داشته باشند و یا اینکه، از این مسئله، برای تنبیه دیگر قوا استفاده کنند. واقعیت این است مجلس هشتم با وجود کارهای بزرگی که در بحث نظارت انجام گرفت، در برهه هایی، ورود به مسائل حاشیه ای و فرعی توان و انرژی مجلس که بایستی در راه وضع قوانینی برای پیشرفت کشور انجام شود، صرف این مسائل حاشیه ای و سیاست بازی ها شد و همین مسئله نیز سبب سلب اعتماد مردم از برخی نمایندگان شد. از این رو، نظارت بایستی برای بهبود و تسهیل کارها و جلوگیری از برخی خلافکاری احتمالی دستگاه ها انجام شود و نباید بهانه ای برای انتقام گیری و سیاسی کاری باشد. مجلس نهم بایستی با تجربه گرفتن از اختلاس بزرگ در حال پیگیری در دستگاه قضایی، قوانینی تصویب کند که جلوی هر گونه نفوذ و خلاف افراد مجرم را بگیرد و در این راه، نباید از وظیفه مهم نظارتی خود چشم پوشی نماید. نظارت و برخورد قاطعانه با تخلفات دستگاه های مختلف، هم به سود این دستگاه ها و هم مجلس و مردم و نظام خواهد بود.
2- حوزه خارجی و بین المللی
¤ وضع قوانینی برای حمایت از سیاست های اصولی نظام در روابط بین المللی
واقعیات جهان امروز و اقدامات خصمانه برخی دولت ها و به ویژه دولتمردان مستکبر غربی در برابر نظام جمهوری اسلامی به گونه ای است که مجلس نمی تواند از حوزه بین المللی و سیاست خارجی دور باشد. شاید در دنیا، هیچ کشوری همچون جمهوری اسلامی، این چنین مورد هجمه و اقدامات خصمانه دشمنان خارجی قرار نداشته باشد و جمهوری اسلامی ایران در این زمینه، یک استثنا است. پس، مجلس شورای اسلامی و نمایندگان آن بایستی همگام با دولت و دیگر دستگاه های کشور، همواره در برابر توطئه ها و دشمن خارجی آماده باشند. مجلس می تواند با طرح و تصویب قوانین دقیق و قاطع، دولت را در برخورد با کشورهای متخاصم حمایت کند و با وضع چنین قوانینی از منافع ملی حمایت نماید. ما امروز چالش های بسیاری در زمینه هسته ای، حقوق بشر، تحریم ها و... با غرب، به ویژه آمریکا و صهیونیست ها داریم که دولت به تنهایی نمی تواند از پس همه آنها برآید؛ لذا همکاری و همراهی دیگر دستگاه ها به ویژه مجلس را می طلبد، تا آنجا که منافع ملی در معرض خطر است، با وضع قوانین سختگیرانه و قاطع در برابر زیاده خواهی دشمنان بایستد و آنان را مجبور به عقب نشینی کند. همراهی و همدلی دولت و مجلس در مباحث بزرگ ملی و حمایت از منافع ملی در سطح بین المللی می تواند دشمنان این مرز و بوم را از انشقاق و دودستگی قوا ناامید نماید. مجلس در حوزه خارجی نقش مهمی در صیانت از منافع ملی ایران دارد.
سخن پایانی
در مجموع می توان گفت، مجلس به عنوان یک قوه مهم کشور در بحث قانونگذاری می تواند نقش مهمی در اعتلای ایران اسلامی در تمامی زمینه ها اعم از اقتصادی، اشتغال، بین المللی، نظارت و... داشته باشد و این مسئله، وظیفه نمایندگان ملت را در مجلس نهم که در ابتدای آغاز دهه چهارم پیشرفت و عدالت است، سنگین تر می کند. ملت با حضور گسترده خود در دو مرحله از انتخابات مجلس نهم، نقش خود را به خوبی ایفا نمود، از این رو، توقع دارند که نمایندگان آنان نیز با وضع قوانین کارشناسانه، دقیق و متقن در همه عرصه ها، به پیشرفت کشور در این دهه که دهه پیشرفت و عدالت است، کمک نموده و دین خود را به نظام و مردم ادا کنند. مجلس نهم چهار سال سرنوشت ساز و مهم را به لحاظ مسائل داخلی و خارجی پیش رو دارد، کارهای باقی مانده زیادی بر زمین مانده که برای به سرانجام رسیدن نیاز به همت و پشتکار نمایندگان این دور از مجلس دارد. مجلس در حوزه داخلی بایستی با وضع قوانین، به پیشبرد و پیشرفت کشور در بحث اقتصاد و اشتغال که مهم ترین معضل فعلی کشور است، کمک نماید. در حوزه خارجی نیز باید با همکاری و همدلی با دیگر قوا، از منافع ملی در سطح بین المللی دفاع کند. نمایندگان مردم باید با توجه بیشتر به بحث وظیفه نظارتی خود، این مهم را با قوانین دقیق و کارشناسانه به خوبی انجام دهند و البته، همانگونه که پیش تر نیز به آن اشاره شد، این نکته را نباید فراموش کنند که نظارت بر دیگر قوا احیاناً خدای نکرده، به معنای انتقام گیری و مچ گیری نیست، بلکه برای بهبود کار دستگاه ها و جلوگیری از نفوذ اندک مفسدانی است که با دور زدن برخی قوانین ناقص، در برخی دستگاه ها دست به انجام اقدامات خلاف می زنند. پس بایستی قوانینی وضع کنند که جلوی هرگونه سوءاستفاده احتمالی را بگیرند. در کل، مجلس در این چهارسال که به سرعت نیز خواهد گذشت، بایستی با وضع قوانین و مصوبات تخصصی و فنی و دقیق به پیشرفت ایران و نظام اسلامی کمک نماید. واقعیت این است که مجلس نهم وقت زیادی ندارد و مردم از همین حالا تمام حرکات و اقدامات نمایندگان خود را زیر نگاه تیزبین خود قرار داده و به دقت رصد می کنند و چنانچه در انجام وظایف خطیر نمایندگی کوتاهی کنند در پایان عمر مجلس نهم همان کاری را خواهند کرد که با 200 نماینده مجلس هشتم انجام دادند.