مکه
 
 
 
نویسنده : مبین اردکان
تاریخ : دوشنبه 91/5/9
نظر

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه مستقر در بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، حجت الاسلام و المسلمین جواد پور روستایی عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در نشستی علمی-تخصصی با عنوان "امنیت اجتماعی در قرآن" که در سالن نشست های علمی بخش حوزوی بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم در مصلی امام خمینی(ره) تهران برگزار شد، اظهار داشت: امنیت اجتماعی زمانی برای فرد حاصل می شود که وقتی در اجتماع در حال کار و فعالیت است از باب خدشه وارد نشدن به ارزش های مورد نظرش دغدغه و نگرانی نداشته باشد.       

وی با بیان این‌که امنیت از منظر قرآن از بهترین و بالاترین نعمت هاست، خاطرنشان کرد: طبق آیات قرآن یکی از مهمترین تهدیدات خدا به بعضی از امت ها گرفتن امنیت است و به همین دلیل می توان به اهمیت این موضوع از منظر قرآن پی برد.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: نباید نگاه ما انسان ها به مقوله امنیت نگاه مادی باشد و بگوییم که ما می توانیم به تنهایی و به صورت مستقل امنیت را ایجاد کنیم، چرا که خداوند در بعضی از آیات قرآن کریم تصریح دارد که ما به خاطر کفران برخی از نعمت ها از سوی برخی بندگان، خوف را در دل آن ها افکنده و امنیت را از آن ها سلب می کنیم.

وی گفت: طبق آیات قرآن، صرف ایمان، تقوا و عمل صالح باعث نزول برکت و امنیت در جامعه می‌شود.

حجت الاسلام و المسلمین پورروستایی در خصوص مؤلفه های امنیت اجتماعی گفت: هر انسانی باید نسبت به جان، حفظ اموال و در نهایت آبروی خود در جامعه احساس امنیت کند اما آن نکته چهارمی که قرآن روی آن تأکید دارد، امنیت از منظر دین است؛ یعنی فرد از نظر حفظ دین و ایمان خود احساس امنیت کند.

وی خاطرنشان کرد: با این که امنیت دینی از منظر قرآن و آموزه های اسلامی از همه مقوله های دیگر امنیت مهمتر است، اما در عمل کمتر به آن پرداخته و به نوعی غفلت می  کنیم.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: قرآن در بیان شاخصه های ایجاد امنیت اجتماعی نکات مهمی را تأکید دارد که از جمله آن ها تنبیهاتی است که برای کشتن افراد و قتل نفس  گذاشته است.

وی اضافه کرد: طبق آیات قرآن هر شخصی، شخص دیگری را بی دلیل به قتل برساند، گویی کل جامعه را به قتل رسانده و همچنین در جهنم برای همیشه خواهد ماند، که بر این اساس می توان به اهمیت جان آدمی از منظر قرآن و اسلام پی برد.

حجت الاسلام و المسلمین پورروستایی خاطرنشان کرد: بر اساس قرآن و آموزه های دین اسلام، مجازات قصاص برای کسی که مرتکب قتل نفس شده پیش بینی شده است که این حق قصاص هم برای فرد و هم برای جامعه دیده شده است و این نشان از اهمیت امنیت اجتماعی از منظر قرآن دارد.

وی در ادامه سخنان خود با بیان این که احساس امنیت نسبت به مال، از دیگر مقوله های امنیت اجتماعی است، گفت: یکی از نکات بسیار روشن قرآن این است که مال همدیگر را بی جهت و بی دلیل نخورید که اگر به همین دستور قرآن به صورت همگانی عمل شود، امنیت ویژه ای را در جامعه شاهد خواهیم بود.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: قرآن همچنین تأکید دارد که افراد جامعه باید نسبت به قراردادهای اقتصادی و وعده ای که به دیگر افراد می دهند، پایبند باشند.

وی اضافه کرد: طبق برخی از آیات قرآن، اگر همه روابط اقتصادی را به صورت مکتوب و شفاف انجام دهیم در این صورت کسی نمی تواند منکر آن باشد.

حجت الاسلام و المسلمین پورروستایی در ادامه سخنان خود در بحث امنیت آبروی افراد جامعه گفت: در روایات اسلامی  داریم که حرمت آبروی مؤمن، از حرمت خانه خدا بالاتر است و حتی در روایات داریم که حرمت جسد انسان مؤمن، به اندازه حرمت یک انسان زنده است که این نشان از اهمیت این موضوع از منظر قرآن و آموزه های دینی دارد.

وی گفت: حتی از منظر قرآن هر فرد نسبت به حفظ آبروی خود وظیفه دارد.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: این مقوله از امنیت از امنیت جانی و امنیت مادی بسیار با اهمیت تر است و لذا قرآن کریم نسبت به برقراری امنیت آبروی افراد در جامعه تأکید فراوان دارد.

وی در خصوص نسبت ناروا دادن به زنان در جامعه نیز گفت: قرآن تأکید دارد که اگر کسی نسبت ناروایی را به یک زن در جامعه داد، باید 4شاهد عاقل و بالغ داشته باشد و اگر این 4شاهد را نداشت باید خود فرد ادعا کننده مجازات شود و یا در روایاتی از غیبت کردن به عنوان خوردن گوشت برادر مرده یاد شده که این نشان از اهمیت حفظ آبروی افراد در جامعه دارد.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در تشریح مقوله چهارم امنیت از منظر قرآن کریم، گفت: یکی از نکات بسیار مهمی که ما امروزه از آن غفلت می کنیم بحث امنیت از منظر حفظ دین است؛ یعنی نباید این گونه باشد که وقتی خانواده ای فرزند خود را به دانشگاه ها می فرستند احساس امنیت نداشته باشند که فرزندشان دین دار برخواهد  گشت یا در این زمینه دچار مشکل خواهد شد.

وی افزود: قرآن نسبت به همه افراد جامعه تأکید دارد که دین خود را از هر کسی نگیرید و علاوه بر آن به خطبا هشدار می دهد که اگر دیگران را گمراه کردید علاوه بر کشیدن جور گمراهی خود، جور گمراهی دیگران را نیز خواهید کشید.

حجت الاسلام و المسلمین پورروستایی گفت: قرآن تأکید دارد که از هر نشست و برخواستی که  موجب شبهه در دین شما می شود، دوری کنید. البته قرآن منکر تحقیق و پژوهش نیست اما تأکید دارد که باید با اطلاعات کامل با مسائل رو به رو شد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که قرآن ارتداد را محکوم کرده و آن را با شدت و با حکم قتل مستوجب برخورد می داند، گفت: برخی این شبهه را مطرح کردند که این دستور قرآن با آزادی های انسانی منافات داشته و در تعارض است در حالی که محور زندگی انسان آزادی است، اما باید در پاسخ به این ادعا گفت که در اسلام، محور اصلی سعادت و کمال است و هر چیزی که موجب شود این محور اصلی آسیب ببیند، مستوجب برخورد است.

وی با بیان این که ادعای ارتداد از سوی هر فرد در یک جامعه اسلامی باعث تهدید واقع شدن و یا آسیب دیدن محور اصلی  جامعه اسلامی یعنی سعادت و کمال است، گفت: مرتد اگر در خانه اش بنشیند و ارتداد خود را اعلام نکند، کسی با او کاری ندارد، اما ا گر کسی ارتدادش را علنی اعلام کند، باعث ایجاد شبهه در میان دیگر مسلمانان جامعه اسلامی خواهد شد و به همین دلیل مستوجب برخورد شدیدی است که اسلام معین نموده است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از دستورات اسلام در راستای حفظ امنیت دین افراد جامعه این است که اگر فرد متوجه شد، مکان زندگی او، محل کارش و ...، دینش را مورد تهدید قرار می دهد، باید آن مکان را تغییر دهد.

وی در پایان یادآور شد: متأسفانه در جاهایی که برخوردهای فیزیکی در مقولات دینی وجود دارد، برخی افراد می گویند باید با دوری از برخورد فیزیکی، رفتاردینی را فرهنگ سازی کرد، حال آن که کسانی که این مقوله را مطرح می کنند، به مقوله امنیت اجتماعی توجه نداشته و فقط فرد را می بینند در حالی که اسلام امنیت اجتماعی را می بیند.

انتهای پیام 29/313