پس از انتخابات ریاستجمهوری دهم و در حالیکه انتظار میرفت اکبرهاشمی رفسنجانی پس از مقام معظم رهبری، در خطبههای نماز جمعه تهران حاضر شود و به طرح دیدگاههای خود در خصوص نحوه برگزاری و نتیجه انتخابات بپردازد، رئیس مجلس خبرگان تاکنون در نمازجمعه شرکت نکرده است.
غیبت هاشمی زمینهساز شایعات فراوانی شد که از جمله آنها میتوان به تصمیم او برای کناره گیری از این تریبون اشاره کرد. که البته این خبر از سوی بستگان او تکذیب شد.
هاشمی رفسنجانی 76ساله، 56 روز سکوت کرد و جز در نشست مجمع تشخیص مصلحت نظام، در نشست رسمی دیگری حضور نیافت.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام البته در این مدت با خانواده شهدای هفتم تیر، خانواده بازداشتشدگان اخیر و طلاب مرکز مشاوره مشهد دیدار کرد اما حرفی در مورد انتخابات نزد و تنها به بیان کلیات پرداخت.
اکبرهاشمی رفسنجانی روز جمعه 26 تیرماه و پس از 7 هفته غیبت، به پشت تریبون نمازجمعه خواهد رفت و به بیان دیدگاههای خود خواهد پرداخت؛ هرچند هنوز هیچ کس نمیتواند حدس بزند یار دیرینه امام و مقام رهبری چه میخواهد بگوید. آیا هاشمی دلیل غیبت خود را با مردم در میان خواهد گذاشت؟
تعدادی از فعالان سیاسی اصلاحطلب و اصولگرا در گفتوگو با اعتمادملی به بیان انتظارات خود از اکبرهاشمی رفسنجانی پرداختند. بیشتر آنها از رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام خواستند تا در روز جمعه به مردمی که شاید پس از انتخابات دچار دلسردی شدهاند، آرامش و امید دهد:
هاشمی باید از حق مردم دفاع کند
سیدحسین موسوی تبریزی، دبیرکل مجمع محققین ومدرسین حوزه علمیه قم با اظهار خشنودی از بازگشتهاشمی رفسنجانی به مراسم نماز جمعه اظهار امیدواری کرد که هاشمی در این هفته به تمام مسائل توجه کند.
وی با تاکید بر اینکه هاشمی نسبت به تمام مسائل نظر وسیعی دارد، درباره انتظارات مردم از هاشمی در نمازجمعه این هفته گفت که مردم در نماز جمعه هفته جاری توقع دارند برای یک بار هم که شده، از این تریبون از حق آنها در برابر حاکمان دفاع شود. نماز جمعه باید به محلی تبدیل شود که مردم به آن پناه ببرند و حق خود را از قول خطیب جمعه بیان کنند.
موسوی تبریزی با بیان اینکه نماز جمعه تابلوی مهم اسلام است، تصریح کرد: باید از طریق تریبون نماز جمعه، حقوق ملت و حاکمان یادآوری شود تا اگر روزی حاکمان نیاز به کمک داشتند، مردم به آنها کمک کنند و اگر روزی حاکمان دچار لغزشهایی شدند، از طریق این تریبون به آنها تذکر داده شود. خطبای جمعه وظیفه دارند ضمن دعوت مردم به تقوا، آنها را به مسائل سیاسی روز توجه دهند و درد آنها را به گوش حاکمان برسانند.
دبیرکل مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در عین حال گفت:متاسفانه قبل و پس از انتخابات، خطبههای نماز جمعه تریبون طرح به مسائل سیاسی یکجانبه شده است که این مساله بعد از انتخابات دهم بیشتر شد. به عنوان مثال یکی از خطیبان نماز جمعه از پشت تریبون این مراسم، اعلام میکند که افرادی دستگیر شدهاند و اعترافگیری از آنها شروع شده است. آیا بدتر از این، حرفی را میتوان از پشت تریبون نماز جمعه گفت؟ او از پشت این تریبون، اعتراف گرفتن در زندان از افراد بیدفاع را تحسین و تمجید کرده است و به همه وعده میدهد که بهزودی این اعترافات را میشنوند. این اظهارات موجب ضرر زدن به اسلام، انقلاب و امام و همچنین خطبههای نماز جمعه میشود.البته خطیبان خوبی هم هستند که به مشکلات مردم توجه دارند. خطیبی که به مشکلات و حقوق ملت توجهی نکند، جایگاه نمازجمعه را ضایع کرده است.
حضور هاشمی به مردم امید میدهد
فاطمه راکعی عضو جبهه مشارکت ایران اسلامی نیز از هاشمی رفسنجانی توقع دارد که در این مراسم عبادی - سیاسی به طرح مطالبات مردم بپردازد و میگوید: در این وضعیت مأیوس کننده، حضور هاشمی در نماز جمعه مایه امید تلقی میشود.
وی غیبت چند هفتهایهاشمی در نماز جمعه را معنادار تلقی کرد و افزود: هاشمی رفسنجانی در صدر دو نهاد مهم یعنی مجمع تشخیص مصلحت نظام و خبرگان رهبری حضور دارد بنابراین وظیفه دارد به ابهامات مردم نسبت به اعمال غیرقانونی که در این انتخابات انجام شد، پاسخ دهد و مقصران را معرفی نماید.
راکعی ادامه داد: هاشمی به عنوان شخصیت دوم نظام شناخته میشود، بنابراین در جایگاهی است که این جایگاه بیش از خود هاشمی دارای اهمیت است. البته خود ایشان از چهرههای برجسته نظام و از استوانههای انقلاب هستند اما انتظار از جایگاههایی که در آنها قرار دارد، بسیار بالا است.
عضو جبهه مشارکت با یادآوری ریاست هاشمی بر مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفت: ایشان در روز جمعه باید بگویند که آیا بر اتفاقات پس از انتخابات صحه میگذارند یا خیر. مردم میخواهند واکنش هاشمی به توهینهایی که علیه ملت صورت گرفت، چیست؟ راکعی به توهینهای برخی اصولگرایان بههاشمی و خانواده وی اشاره کرد و ادامه داد: او باید به کسانی که توهین به خاندان هاشمی را جایز شمردند، پاسخ دهد.
حضور هاشمی در نماز جمعه نسنجیده است
در عین حال یک عضو ارشد جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی با اشاره به حضورهاشمی رفسنجانی در نماز جمعه این هفته تهران گفت: با توجه به غیبتهاشمی، او میبایست به صورت مکتوب با مخاطبان خود در نمازجمعه صحبت میکرد.
مجتبی شاکری گفت مواضع انتخاباتیهاشمی اصلا خوب نبوده است که از آن جمله میتوان به نامهای که ایشان خطاب به مقام معظم رهبری نوشتند، اشاره کرد. این نامه شاید تهدیدآمیز یا دعوت به نافرمانی مدنی تلقی شود که واکنشجامعه را برانگیخت.
وی سکوتهاشمی در قبال نتیجه انتخابات را برای نمازگزاران غیر قابل قبول دانست و گفت: فارغ از دیدگاه هاشمی که به گفته مقام معظم رهبری از ابتدا با احمدینژاد اختلاف داشته است، او باید به نتیجه انتخابات تمکین میکرد؛ همانطور که در دورههای قبل اعتراضی به نتیجه انتخابات صورت نمیگرفت و همه نتیجه را میپذیرفتند.
شاکری رفتار کسانی که در این انتخابات رای نیاوردند را ناسنجیده خواند و ادامه داد: بهتر بودهاشمی بهصورت مکتوب با نمازگزاران مکاتبه میکرد و نظرات خود را میگفت. شاید حضورهاشمی بدون فراهم کردن مقدمات سنجیده نباشد.
هاشمی بسیار هوشمند است
مشاور محسن رضایی در انتخابات دهمین دوره ریاستجمهوری هم هاشمی رفسنجانی را فقیهی میداند که به مسائل سیاسی روز آگاه است و میگوید: هوشمندیهاشمی بیشتر از آن چیز است که احزاب میپندارند.
حسن بیادی با بیان اینکه هاشمی از سرمایههای نظام است، ادامه داد: هاشمی از افرادی است که جزو سرمایههای نظام محسوب میشود و فردی دارای هویت انقلابی است.
این عضو شورای شهر تهران هشدار داد: نماز جمعه یک مراسم عبادی و سیاسی است و نباید آن را جناحی کرد، زیرا جناحی کردن نماز جمعه بسیار خطرناک است. نماز جمعه باید دارای روح عبادی - سیاسی باشد اگر چه برخی خلاف این مطلب را ثابت کردند. کسانی که میخواهند به انقلاب، نظام و رهبری خدمت کنند، باید نسبت به این مقولات مهم به صورت مخلصانه و حکیمانه برخورد کنند.
بیادی در ادامه گفت: مسوولیتهای انقلابی نباید دو مقوله نظام و رهبری را خدشه دار کند بلکه تمام اجزای نظام باید برای حفظ این دو جایگاه تلاش کنند و برای ترمیم آسیبهای ایجاد شده نیاز به وحدت و آشتی ملی داریم.
هاشمی زبان گویای مردم باشد
معاون سیاسی جبهه مشارکت نیز درباره حضور هاشمی در نماز جمعه، پس از هفتهها غیبت گفت: متاسفانه پس از انتخابات، تریبون نمازجمعه به جایگاهی برای توجیه برخی تخلفات انتخاباتی تبدیل شد و به غیر از آیتالله کاشانی، هر آنچه مردم دیدند و شنیدند درباره حمایت یکسویه از یک نگرش بود که این شرایط وضعیت نامناسبی را در کشور ایجاد کرد.
آذر منصوری ادامه داد: این هفته تمام چشمها و گوشها متوجه نماز جمعه است زیرا خطیب آن، فردی است که مسوولیت دو نهاد مهم را بر عهده دارد و بیشترین حملهها به او و خاندانش صورت گرفته است.
وی سخنانهاشمی در نماز جمعه را تعیینکننده موضع او در قبال رخدادهای پس از انتخابات دانست و افزود: اکنون اتفاقات بیشماری رخ داده است که از آن جمله میتوان به زندانی شدن بسیاری از سران اصلاحطلب، بیخبری خانوادهها از وضعیت فرزندانشان و... در عرصه داخلی و کشتار مسلمانان در دو نقطه جهان که با ما روابط دیپلماتیک داشتند اشاره کرد.
منصوری گفت: چشم و گوش مردم ایران و جهان به خطبههاشمی دوخته شده است و منتظرند مواضع هاشمی را پس از غیبتی غیرمعمول بشنوند و ببینند.
معاون سیاسی جبهه مشارکت پیشبینی کرد نوع و تعداد افراد شرکت کننده در نماز جمعه این هفته با سایر هفتهها متفاوت باشد و تصریح کرد: ازهاشمی انتظار میرود زبان گویای انبوه مردمی باشد که در این انتخابات مورد ظلم قرار گرفتهاند.
رفتار نسنجیده اثرات منفی دارد
محمدنبی حبیبی، دبیرکل حزب موتلفه اسلامی نیز در مورد نماز جمعه این هفته به امامت آیتالله هاشمی رفسنجانی اظهار کرد: رفتار حساب نشده برخی جریانهای سیاسی در این مسائل کلان اعتقادی جامعه میتواند اثرات منفی داشته باشد. سنگر نماز جمعه متعلق به رهبری و امت اسلام است، باید حریم، حرمت و احترام آن را از همه جهات محفوظ داشت و مستقل از جناحهای سیاسی، احزاب و گروهها، فقط به عنوان تریبون انقلاب از آن استفاده کرد.