مکه
 
 
 
نویسنده : مبین اردکان
تاریخ : دوشنبه 88/5/26
نظر
احمدی‌نژاد در حالی بنا دارد وزیر بهداشت کابینه نهمش را مرخص کند که پیش از این بارها از کامران باقری‌لنکرانی، وزیر کنونی بهداشت، تعریف و تمجید کرده بود و او را نخبه خواند.

 دیروز ظهر محمود احمدی‌نژاد در یک برنامه زنده تلویزیونی، نام شماری از وزیران پیشنهادی‌اش برای کابینه دوم خود را اعلام کرد. بر اساس فهرست او، کامران باقری لنکرانی، دیگر دولت را در مسند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی همراهی نمی‌کند و جای خود را به کسی می‌دهد که اگر رای‌اعتماد بگیرد، اولین وزیر زن در جمهوری اسلامی خواهد بود.

در هفته‌های گذشته نیز وقتی سخنی از احتمال انتخاب اولین وزیر زن در کابینه دهم به میان می‌آمد، بیش از همه نام خانم دکتر مرضیه وحیددستجردی مطرح می‌شد؛ نماینده مردم تهران در دوره چهارم و پنجم مجلس شورای اسلامی و جراح و متخصص زنان. نام وحیددستجردی از سوی شورای احزاب زنان اصولگرا برای رسیدن به این سمت به رئیس دولت دهم پیشنهاد شده بود.

احمدی‌نژاد در حالی بنا دارد وزیر بهداشت کابینه نهمش را مرخص کند که پیش از این بارها از کامران باقری‌لنکرانی، وزیر کنونی بهداشت، تعریف و تمجید کرده بود؛ از جمله در مناظره انتخاباتی‌اش با میرحسین موسوی که در پاسخ به انتقاد او مبنی بر استفاده‌نکردن از نخبگان و کارشناسان، احمدی‌نژاد به باقری‌لنکرانی اشاره کرد و او را یکی از نخبگان کشور خواند.

تعریف و تمجیدهای قبلی احمدی‌نژاد از جوان‌ترین وزیر کابینه‌اش، زمانی رنگ باخت که کامران باقری‌لنکرانی نیز در کنار محمدحسین صفارهرندی، غلام‌حسین محسنی‌اژه‌ای و محمد جهرمی، در جلسه هیأت دولت به انتصاب اسفندیار رحیم‌مشایی بر خلاف دستور رهبری اعتراض کردند. این اعتراض، باقری‌لنکرانی را آن اندازه از چشم احمدی‌نژاد انداخت که حتی حرف و حدیث‌ها درباره استعفا یا برکناری او نیز به محافل سیاسی راه یافت. نهایتاً البته فقط محسنی‌اژه‌ای بود که از این جمع به تیغ برکناری دچار شد و دیگران از بیم از رسمیت افتادن دولت در آخرین روزهای کاری‌اش، در کابینه ماندند تا به وقتش جای خود را به بعدی بدهند.

کامران باقری لنکرانی چند هفته پیش در پاسخ به این پرسش که وزیر بهداشت آینده چه خصوصیاتی باید داشته باشد، گفت: «به نظر من مهم‌ترین رکن آن این است که وزیر بهداشت باید بتواند نظام سلامت کشور را در یک کار گروهی مدیریت و از همه توانمندی‌ها استفاده کند و با به حداقل رساندن حاشیه‌ها به متن اصلی کار که خدمت‌رسانی و ارتقای سلامت مردم است، بپردازد. این موضوع می‌تواند معیار خوبی برای انتخاب او باشد.»

حالا دکتر مرضیه وحید‌دستجردی 50 ساله، قرار است برای این جایگاه از مجلس شورای اسلامی رای‌اعتماد بگیرد. او فرزند دکتر وحیددستجردی، رئیس فقید جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران است. مرضیه وحید‌دستجردی مدرک فوق‌تخصص انکولوژی زنان دارد و در حال حاضر علاوه بر تدریس در دانشگاه، به عنوان دانشیار مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیر امور بین‌الملل آن است.

سیدعلیرضا مرندی وزیر سابق بهداشت معتقد است مرضیه وحید دستجردی، بهترین گزینه در بین بانوان برای تصدی پست وزارت بهداشت و درمان است. مرندی تأکید می‌کند که باید جو منفی که برخی از نمایندگان در مجلس نسبت به حضور بانوان در دولت به وجود آورده‌اند، برطرف شود.

او در گفت‌وگو با مهر، با بیان این‌که نفس حضور بانوان در دولت مثبت است، گفت: البته حمایت رئیس‌جمهور از آنان نیز بسیار مهم است.

نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر این‌که قطعاً به دستجردی رأی اعتماد خواهد داد، اضافه کرد: دستجردی همه شرایط لازم از جمله کارآمدی، دیانت، متانت، اصالت و ولایتمداری را برای تصدی پست وزارت بهداشت و درمان را در بین سایر بانوان دارد.

با این همه، در اغلب برآوردها و تحلیل‌ها، کامران باقری لنکرانی یکی از موفق‌ترین وزرای کابینه نهم در قیاس با وزیران همین کابینه شناخته می‌شود. البته نتیجه این مقایسه در کنار وزیران سابق بهداشت و درمان، پاسخی دیگر به دست می‌دهد. نگاهی به عملکرد چهارساله این وزارتخانه، علت سربلندی باقری لنکرانی در کنار دیگر وزیران دولت نهم را توضیح می‌دهد.

حسینعلی شهریاری، نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با تأیید پیشرفت‌های علمی و تحقیقاتی در طول چند سال اخیر در وزارت بهداشت گفته است: درخصوص پیشرفت‌های علم پزشکی، جراحی‌های پیشرفته و اکتشافات و تحقیقات این بخش رشد چشمگیری در خاورمیانه و حتی دنیا داشته‌ایم.

اما این عضو کمیسیون بهداشت و درمان درباره آموزش پزشکی نظر دیگری دارد. او می‌گوید: در سیستم آموزش پزشکی متأسفانه دانشجویان این رشته انگیزه لازم را ندارند و استادان این رشته هم در دانشگاه‌ها وقت لازم را نمی‌گذارند. بسیاری از استادان این حوزه که در بخش خصوصی نیز مشغول هستند، وقت کافی برای دانشگاه‌ها نمی‌گذارند. درخصوص آموزش عمومی هم مشکل داریم و دانشجویان، انگیزه لازم را ندارند.

در عین حال، دکتر ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان داخلی، معتقد است وزارت بهداشت در دولت نهم مظلوم واقع شده بود و عدم افزایش اعتبارات بخش درمان از ذخایر ملی کشور موجب شد تا همیشه بیمارستان‌های دولتی ما در وضعیت بد و مواجه با ورشکستگی باشند.

خسرونیا به «خبر» می‌گوید: متأسفانه سرانه بهداشت و درمان یعنی بخشی از هزینه‌های درمان که دولت و سازمان‌های بیمه‌گر باید بپردازند در کشور ما بسیار کم تعیین شده است و این امر لطمات زیادی به اقشار آسیب‌پذیر می‌زند زیرا باید آنان هزینه بیشتری برای درمان خود بپردازند. دو سال گذشته سرانه درمان در کشور هشت هزار و 500 تومان بوده در حالی که امسال این سرانه شش هزار و 500 تومان در نظر گرفته شده است، آیا تورم در کشور ما کاهش پیدا کرده است؟ کدام کارشناس و با چه کار کارشناسی به این نتیجه رسیده است؟

رئیس جامعه پزشکان داخلی به وزیر بعدی بهداشت پیشنهاد می‌کند: تعرفه‌های پزشکی باید نرخ واقعی باشد و توسط کارشناسان مورد تأیید در بخش پزشکی تعیین شود و نه یک عده که نه مطب دارند و نه به کار پزشکی می‌پردازند و نه از مشکلات و مسایل این کار مطلعند. نگاهی ساده به تعرفه‌های کشورهای همسایه ما که اغلب کشورهای ورشکسته‌ای هم هستند همچون عراق، افغانستان و پاکستان نشان می‌دهد که چقدر سرانه درمان در کشور ما پایین است، حال آن سرانه و تعرفه‌های درمان در آن کشورها علی رغم مشکلات متعددی که دارند از ایران بیشتر است.

دکتر مرندی با سابقه طولانی‌اش بر صندلی وزارت بهداشت، چندان از دوره وزارت باقری‌لنکرانی راضی نیست. او به «خبر» می‌گوید: مقام 123 در جهان از نظر رتبه سلامتی و بهداشت برای کشورمان آمار خوشایندی نیست. ینکه بعضی از کشور‌های آفریقایی و عقب‌مانده در وضعیت بهداشتی بهتری نسبت به ما به سر می‌برند، دردآور است. علت عمده آن هم این است که تعریف ما از خدمات سلامت، درمان است نه مفهوم واقعی سلامت. تا وقتی تمرکزمان بر درمان است، سلامت مردم ارتقا پیدا نمی‌کند. فرض کنید آنقدر سرانه داشته باشیم که بتوانیم بیماران را در بهترین حالت درمان کنیم یعنی وضعیت ایده‌آلی که هیچ‌کس نمیرد و همه درمان شوند، آن‌وقت تازه به وضعیت موجود می‌رسیم.

شاید همه ارزیابی‌ها درباره اولین وزیر زن جمهوری اسلامی در کسوت وزیر بهداشت تا پیش از جلسه رای‌اعتماد مجلس شورای اسلامی بی‌معنا باشد اما با توجه به کارنامه قبلی مرضیه وحیددستجردی، دور از انتظار نیست که او یکی از وزیران پیشنهادی احمدی‌نژاد باشد که می‌تواند با رأی مجلس به کابینه دهم راه پیدا کند. در این صورت این بار این زن روی صندلی‌ای می‌نشیند که مانند صندلی‌های مجلس شورای اسلامی دور از عملکرد اجرایی نیست و اگر در دوره‌های پیش از این، وحید دستجری یکی از نمایندگان فعال مجلس بود، این بار خود اوست که در محک قضاوت قرار می‌گیرد.